Briek-LoreTIJV Fumay France – 25 en 26 juni 2016

 
Enkele renners van onze club ontvingen van Laurent Saublens (sportief directeur van Blanc Gilets) een uitnodiging om deel te nemen aan specifieke trainingen én een wedstrijd in Frankrijk, ten einde een nationale Belgische selectie te vormen om ons land af te vaardigen op een internationale wedstrijd in Frankrijk (Vogezen). Trophée de France des jeunes Vététistes (TFJV) in Lac Blanc, Vogezen.
 
Lore Sas en Briek Bertels namen de handschoen op om zich te bekwamen in het Franstalige landsgedeelte, samen met een nationale preselectie. Verschillende trainingen stonden op het programma.
 
In het weekend van 25 en 26 juni namen zij dan ook deel aan de TIJV in Fumay, net over de grens in Frankrijk. Een bijzondere wedstrijdformule en daarom een kort verslag.

Gedurende twee dagen dienen er 4 proeven afgelegd te worden. Trial, oriëntatie, downhill en XCO. De laatste van deze disciplines is de veel bedreven tak in België. De eerste drie daarentegen…
 
De trial proef. Drie verschillende parcoursen dienden afgelegd tegen tijd. Een korte verkenning van enkele minuten werd te voet toegestaan. Met de gewone MTB met platte pedalen (géén klik pedalen!) moesten zoveel mogelijk poortjes (technische moeilijke passages) worden genomen. Niet alleen techniek maar ook tactiek bleken van tel te zijn tijdens deze spannende proef.
 
In de namiddag stond de oriëntatie proef op het programma. De renners moesten zoveel mogelijk ‘balises’ zoeken (vertaling: bakens) in een groot onbekend bos met behulp van fiets en stafkaart (gemonteerd op het stuur). Bangelijk…
De leeftijdscategorie van onze twee jonge deelnemers kreeg 40 minuten om 10 punten terug te vinden !
 
Een verplichte verkenning van de downhill proef zou dag 1 afsluiten. Twee keer naar beneden met een beschermend harnas, knie-en scheenbeschermers, integraalhelm…
 
Dag 2 startte dan ook met de downhill proef. De deelnemers kregen twee kansen en de snelste tijd geldt.
Het is duidelijk dat het gebrek aan ervaring weerslag heeft op de resultaten van de eerste drie proeven. Toch staan Lore en Briek redelijk goed geklasseerd. Deze notering bepaald de startvolgorde bij de laatste proef: XCO. Hier hebben ze ervaring genoeg !
Briek en Lore finishen in de deze proef respectievelijk 4 en 5.
 
In de overall ranking bekleden ze beiden de 9de plaats ! Het gebrek aan ervaring en het internationale karakter maken deze prestatie grandioos. De beleving voor renners en begeleiding is dan ook overweldig.
Deze formule getuigt van een duidelijke visie omtrent de ontwikkeling en opleiding van jeugd. We zijn Laurent bijzonder dankbaar voor deze uitnodiging en kennismaking met TIJV/TFJV.
 
Lore Sas was zo enthousiast om een kort verslag te maken van haar weekend in Frankrijk.
“Hallo, ik ben Lore van de ATB Devils. Ik rij als meisje bij de U13. Ik heb vorig weekend samen met mijn ploegmaat Briek en nog vijf andere Vlamingen een mountainbikewedstrijd gereden in Franrijk. Het was in Fumay, net over de Franse grens. De wedstrijd heette TIJV Fumay, was verdeeld over twee dagen en bestond uit vier proeven. We moesten trial, oriëntatie, downhill en een cross countrywedstrijd rijden. Ikzelf en ook de rest van de Vlamingen hadden trial, oriëntatie en downhill nog nooit gedaan,  maar het is toch goed meegevallen voor iedereen. Het was superleuk en echt een aanrader voor iedereen. Volgend jaar ga ik misschien wel terug zo een wedstrijd rijden in Franrijk.”
 
Op dit moment weten Briek en Lore nog niet of ze in de definitieve selectie zitten. Laten we duimen.
Voor meer informatie, vraag raak aan de verslaggever.
 
Verslaggever : Tom Bertels
 
Ondertussen hebben we vernomen dat ze beiden zijn geselecteerd.
Dikke proficiat voor Briek en Lore !! Héél véél succes in Lac Blanc !!

Briek Lore2